Jagodowy koktajl z chia
Szybki do przygotowania koktajl o pięknym fioletowym kolorze, gęsty dzięki zastosowaniu nasion chia. Coś dla wielbicieli tych małych kuleczek – przecież nie musimy spożywać ich tylko w postaci puddingu 🙂
Składniki (1 porcja):
- nasiona chia – 3 łyżki,
- mleko krowie lub roślinne (u mnie sojowe) – 2/3 szklanki,
- banan – 1 średni,
- jagody (u mnie mrożone) – 1/2 szklanki.
Czas przygotowania: 5 minut.
Sposób przygotowania:
- Banana obrać ze skórki, jagody dokładnie umyć (lub rozmrozić, jeśli używasz mrożonych). Część banana można pokroić w plastry i odłożyć do dekoracji.
- Wszystkie składniki przełożyć do misy blendera i dokładnie zmiksować.
- Koktajl przelać do szklanki i odstawić na około 10 minut, aby nasiona chia spęczniały.
Gotowe!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!