Jagodowa jaglanka

Lato i sezon na świeże owoce jagodowe zbliża się szybkimi krokami. Z tego powodu w domu trwa akcja opróżniania zamrażarki z zapasów letnich owoców. Dziś na śniadanie proponuję sycącą i lekką zarazem jaglankę o pięknym jagodowym kolorze. Smacznego!


Składniki (1 porcja):

  • kasza jaglana – 3 łyżki (45 g) przed ugotowaniem,
  • banan – 1 średni,
  • czarne jagody (mogą być mrożone) – 2/3 szklanki,
  • mleko roślinne lub krowie (u mnie sojowe) – 1/2 szklanki,
  • nasiona chia – 1 łyżka,
  • siemię lniane – 1 łyżka.

Czas przygotowania: do 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, na koniec przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędziemy się ewentualnej goryczki. Kaszę ugotować w wodzie w stosunku 1 : 2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcji wody) przez około 15 minut, po tym czasie można zostawić kaszę pod przykryciem, aż wchłonie resztę wody. Można także wykorzystać kaszę, która zostanie nam po obiedzie.
  2. Banana obrać ze skórki, 1/2 sztuki pokroić w plasterki i odłożyć do dekoracji, pozostałą część odłożyć do zmiksowania.
  3. Do misy blendera przełożyć 1/2 banana, odmrożone lub świeże jagody (można zostawić kilka do dekoracji), ugotowaną kaszę, miód oraz mleko, zmiksować wszystko na gładki mus.
  4. Mus jaglany przelać do miseczki.  Udekorować plastrami banana, jagodami oraz nasionami.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.