Cukinia zapiekana z ryżem i soczewicą
Akurat został mi ugotowany ryż z poprzedniego dnia, w spiżarni cukinie prosto z ogródka.. I tak powstała moja wariacja na temat cukinii. Rozgrzewająca, syta i pyszna wegańska (lub wegetariańska – gdy posypiemy serem lub podamy z sosem czosnkowym) opcja obiadu lub kolacji. Polecam!
Składniki (2 porcje):
- cukinie – 1 średnia,
- ryż brązowy – 100 g – ok. 6 łyżek,
- soczewica czerwona – 6 łyżek,
- pomidory krojone (0,5 puszki) lub świeże – 2 sztuki,
- cebula – 1/4 średniej,
- pieczarki – 4 sztuki,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- olej rzepakowy – 2 łyżki,
- do smaku – sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka.
Czas przygotowania: ok. 60 minut (razem z pieczeniem).
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć środek tak, aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplastry.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej. Cebulkę i czosnek zeszklić, posmażyć pieczarki i pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Dodać soczewicę. Wszystko zalać krojonymi pomidorami (w puszce lub świeże) dusić na małym ogniu do miękkości soczewicy. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać niewielką ilość wody.
- Farsz doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ostrą i słodką papryką. Wymieszać z wszystko z ryżem.
- Farsz wkładać w łódeczki z cukinii. Opcjonalnie można posypać niewielką ilością żółtego sera.
- Zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 st C przez około 20 minut.
Cukinie można podawać z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz i koperek).
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!