Cukinia faszerowana warzywami z mozzarellą

W takie upały jak dziś nie mam ochoty stać w kuchni, nie mam także ochoty na nic ciężkiego czy mięsnego. Na szczęście mamy lato i całą gamę świeżych przepysznych warzyw sezonowych. Dziś na lekką kolację poleca się cukinia faszerowana warzywami, zapiekana z mozzarellą. Do cukinii można także dołożyć dodatek skrobiowy w postaci ugotowanego ryżu czy kaszy, takie danie będzie wtedy sycić na dłużej. Możecie także wykorzystać inne warzywa, wg preferencji i tego co znajdziecie w lodówce. Jak zawsze ekspresowo i prosto!

Składniki (2 porcje):

  • cukinia – 1 średnia,
  • pomidory – 2 średnie,
  • pieczarki – 4 średnie,
  • oliwki czarne – 5-6 sztuk,
  • pomidory suszone, odsączone z oleju – 4 średnie,
  • kukurydza konserwowa – 2 łyżki,
  • mozzarella – 1/2 kulki,
  • do smaku: sól, pieprz, ulubione zioła (np. prowansalskie, oregano).

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę wydrążyć łyżką, część z pestkami wyrzucić, pozostałą pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wydrążoną cukinię obsypać solą, pieprzem i suszonymi ziołami, przełożyć do naczynia do zapiekania i odstawić na moment na bok.
  2. Pomidory umyć, naciąć delikatnie skórkę, sparzyć wrzątkiem. Po chwili obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do miski do kawałków cukinii.
  3. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplastry, oliwki pokroić w plasterki, pomidory suszone odsączyć z oleju i pokroić drobno. Wszystkie warzywa wymieszać w misce, doprawić do smaku odrobiną soli i suszonych ziół.
  4. Tak przygotowane warzywa układać w połówkach wydrążonej cukinii, na wierzch nakładać kawałki sera.
  5. Cukinie zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 200 stC. Tak przygotowana cukinia powinna być jeszcze jędrna i twardawa, jeśli preferujesz bardziej przypieczoną i miękką wersję warzywa – zapiecz ją najpierw bez dodatku sera przez ok. 10-15 minut, kolejne 15-20 minut zapiekaj obsypane mozzarellą.

Gotowe! Faszerowana cukinia świetnie sprawdzi się w towarzystwie sosu jogurtowo-czosnkowego.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.