Ciecierzyca w pomidorach

Ekspresowy wegański obiad lub kolacja. Gulasz z ciecierzycy lub jak kto woli zupa. Sycący i rozgrzewający. Do podania z ulubioną kaszą lub ryżem, choć wg mnie najsmaczniejszy jest z pieczywem. Możemy użyć cieciorki konserwowej lub ugotować suche nasiona.


Składniki (2 porcje):

  • ciecierzyca konserwowa – 1 puszka*,
  • pomidory krojone – 1 puszka (400 g),
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • do smaku: sól, pieprz, ostra papryka (można użyć świeżej papryczki chili), curry, ulubione zioła (u mnie majeranek), liść laurowy.

Czas przygotowania: 15 minut.

* można także użyć suchych nasion – należy je wtedy namoczyć przez noc w wodzie, potem ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Zawsze można ugotować większą ilość i zamrozić zapakowaną w mniejsze porcje.


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać przyprawy – paprykę i curry i chwilę je podsmażyć.
  3. Na patelnię wlać krojone pomidory, zagotować. Doprawić liściem laurowym, solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru do przełamania smaku.
  4. Dodać odsączoną cieciorkę. Gotować, aż się zagrzeje. W razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe!

Świetnie smakuje z żytnim pieczywem, ale także z ulubioną kaszą czy ryżem.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.