Chłopski garnek

Kolejne danie z serii „sprzątanie lodówki”. W przepisie możemy wykorzystać tak naprawdę wszystkie warzywa, które mamy w domu, świetnie sprawdziłyby się także pieczarki, niestety nie miałam ich akurat na stanie. Mężczyzna zadowolony, wszystko zrobione w jednym garnku, lodówka „sprzątnięta” – czego chcieć więcej? 🙂 


Składniki (4 porcje):

  • kiełbasa o dobrym składzie – ok. 350 g,
  • cebula – 1 większa,
  • czosnek – 1-2 ząbek,
  • papryka czerwona – 1 większa,
  • cukinia – 1 mniejsza,
  • marchew – 2 średnie,
  • ziemniaki – 6-7 średnich (ok. 800g),
  • olej rzepakowy – 2 łyżki,
  • koncentrat pomidorowy – 4 czubate łyżeczki,
  • do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, słuszna porcja majeranku.

Czas przygotowania: do 40 minut

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Na patelni lub od razu bezpośrednio w garnku rozgrzać olej, smażyć mięso na złoto. Jeśli masz swojską, wyjątkową tłustą kiełbasę możesz zrezygnować z dodatku oleju i podgrzać kiełbasę na suchej patelni.
  2. W czasie gdy kiełbasa się smaży przygotować warzywa – cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Paprykę, marchew i cukinię umyć, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę, marchew obrać i pokroić w plastry, cukinię (można nie obierać) pokroić w grubsze półplastry. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w ósemki.
  3. Do smażącego się mięsa dosdać cebulę, czosnek, marchew oraz paprykę, chwilę podsmażyć.
  4. Składniki przełożyć do większego garnka i dodać pozostałe warzywa (jeśli od razu smażyłeś mięso w garnku – po prostu od razu dodajesz pozostałe warzywa do środka), razem chwilę wszystko podsmażyć, zalać ok. 1 szklanką wody, dodać przyprawy wg preferencji.
  5. Dusić do miękkości ziemniaków ok. 20 – 25 minut. Jeśli jest taka potrzeba pod koniec duszenia dodać jeszcze nieco wody.
  6. Gdy ziemniaki zmiękną dodać koncentrat pomidrowy, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać gorące w towarzystwie świeżych ziół.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.