Chłodnik z botwinki
I znowu upały… Każdy szuka schronienia od słońca i ochłody.. Z pomocą przychodzi nam chłodnik z botwinki. Szybki do zrobienia, rześki i co najważniejsze – chłodny!😉
Składniki (na 2 porcje):
- botwinka – pęczek
- rzodkiewka – pęczek
- ogórki gruntowe – 2 sztuki
- czosnek – 1-2 ząbki (do smaku)
- szczypiorek, koperek
- maślanka – 0,5 litra
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zalewać wodą (tyle, żeby botwinka była przykryta), dodać sok z cytryny i gotować około 10 minut (od momentu zagotowania). Zdjąć garnek z ognia.
Dodać startą na tarce na dużych oczkach rzodkiewkę i ogórka, pokrojony koperek i szczypiorek, zmiażdżony przez praskę czosnek (do smaku), ostudzoną botwinkę, zalać wszystko maślanką, dodać sól i pieprz do smaku.
Przygotowany chłodnik wstawić na godzinę do lodówki, aby nabrał mocy. Podawać z gotowanym ziemniakiem i świeżym koperkiem.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!