Chłodnik z botwinki

I znowu upały… Każdy szuka schronienia od słońca i ochłody.. Z pomocą przychodzi nam chłodnik z botwinki. Szybki do zrobienia, rześki i co najważniejsze – chłodny!😉


Składniki (na 2 porcje):

  • botwinka – pęczek
  • rzodkiewka – pęczek
  • ogórki gruntowe – 2 sztuki
  • czosnek – 1-2 ząbki (do smaku)
  • szczypiorek, koperek
  • maślanka – 0,5 litra
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zalewać wodą (tyle, żeby botwinka była przykryta), dodać sok z cytryny i gotować około 10 minut (od momentu zagotowania). Zdjąć garnek z ognia.

Dodać startą na tarce na dużych oczkach rzodkiewkę i ogórka, pokrojony koperek i szczypiorek, zmiażdżony przez praskę czosnek (do smaku), ostudzoną botwinkę, zalać wszystko maślanką, dodać sól i pieprz do smaku.

Przygotowany chłodnik wstawić na godzinę do lodówki, aby nabrał mocy. Podawać z gotowanym ziemniakiem i świeżym koperkiem.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.