Wegańskie pęczotto z dynią, pieczarkami i jarmużem

Szybkie jesienne pęczotto z dynią i grzybami, możesz je podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych, możesz także dodać do środka pokrojoną w kostkę pierś drobiową.


Składniki (2 porcje):

  • kasza pęczak – ok. 2/3 szklanki (120 g),
  • pieczarki (lub inne grzyby, np. kurki) –  kilka sztuk,
  • cebula – 1 mniejsza,
  • czosnek – 1- 2 ząbki,
  • dynia – 1 szklanka surowej (200 g),
  • jarmuż/szpinak – 2 garście,
  • olej roślinny – 2 łyżki,
  • bulion warzywny – 1 – 1,5 szklanki,
  • opcjonalnie – ½ szklanki białego wina,
  • do smaku: tymianek, sól, pieprz.

Czas przygotowania: do 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bulion warzywny (jeśli mocno się spieszysz wystarczy gorąca woda).
  2. Przygotować warzywa – cebulę i czosnek posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę, liście jarmużu/szpinaku opłukać i osuszyć, jeśli używasz jarmużu – oderwij miękkie liście od twardej łodyżki i porwij na mniejsze kawałki.
  3. Zacznij od pieczarek – wrzuć je rozgrzaną patelnię, zasyp sporą szczyptą soli, duś aż cały płyn wyparuje, wtedy dodaj łyżkę oleju i smaż grzyby na złoto. Zdejmij z patelni i odstaw na później.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju, dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij, dodaj suchą kaszę pęczak, tymianek (ilość do smaku) i wymieszaj. Zalej kaszę odrobiną białego wina, gdy wchłonie płyn, dodaj porcję gorącego bulionu/wody. Po chwili dodaj kolejną porcję płynu i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn, dodawaj porcjami płyn, aż kasza będzie ugotowana.
  5. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pokrojoną dynię i duś razem z kaszą.
  6. Pod koniec gotowania, gdy kasza będzie miękka dodaj liście jarmużu/szpinaku i duś ok. 2 minuty, do czasu aż liście zwiędną.
  7. Dopraw potrawę do smaku – szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie ostrą papryczką chili pokrojoną w kostkę (ilość do smaku).

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.