Dorsz pieczony na marchewce i cukinii z domowymi frytkami

Pieczona ryba jest dużo smaczniejsza od tradycyjnie smażonej – lżejsza, delikatniejsza i ma intensywniejszy smak. Pieczona ryba chętnie występuje w towarzystwie pieczonych warzyw, a jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, do tego nie trzeba stać nad patelnią i pilnować każdego kawałka… Bo piątkowa ryba wcale nie musi być nudna 🙂


Składniki (4 porcje):

  • filet z dorsza – ok. 400 g,
  • marchew – 12 mniejszych,
  • cukinia – 1/2 większej,
  • cebula – 1-2 średnie,
  • ziemniaki – 8 średnich (ok. 800 g),
  • cytryna – 1/2 średniej,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • oliwa z oliwek lub inny olej roślinny – 6 łyżek,
  • ulubione zioła do smaku, u mnie pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, słodka papryka, świeży i suszony tymianek, sól.

Czas przygotowania: ok. 15-20 minut + ok. 30 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć pieprzem ziołowym i cytrynowym, obsypać odrobiną soli, skropić sokiem z cytryny. Na wierzch układać cienkie plastry czosnku oraz plaster cytryny, odstawić.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większe lub cieńsze słupki wg preferencji. W garnku zagotować wodę, ziemniaki podgotować przez około 10 minut, aż lekko zmiękną, odsączyć na sicie i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Doprawić odrobiną soli i słodkiej papryki, wymieszać.
  3. W czasie gdy ziemniaki się gotują marchew obrać i umyć, mniejsze marchewki zostawić w całości, większe przekroić wzdłuż na pół. Cukinię umyć i obrać, jeśli jest taka potrzeba pozbawić nasion, pokroić w większe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch układać kawałki cukinii, cebuli i marchewki, z boku ułożyć przyprawione frytki, wszystko obsypać ulubionymi ziołami (np. suszony i świeży tymianek). Na warzywach układać  kawałki wcześniej przygotowanej ryby. Wszystkie składniki skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do  180 st C i piec około 30 minut (do miękkości ziemniaków).

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.